keskiviikko 28. elokuuta 2013

Uusperhe-suomi -sanakirja

Kirjoitin lyhyemmän version samasta aiheesta joskus aiemman blogini aikana. Käytettäköön aihe nyt uudelleen, koska joukossa on paljon uutta sanastoa.

Sanasto on peräisin uusperheellisten keskustelupalstalta. Hyvin nopeasti nämä uusperhetermit rantautuivat myös omaan arkikieleen:

"Ketkä lapset teillä on ensi viikolla?"
"Bonukset."

Pakko myöntää, että naakka on sellainen nimitys, joka vähän hymyilyttää. Kahden kesken Tärpän kanssa sitä tulee käytettyäkin. Hyväksyn samalla sen, että oman eksäni mahdollinen tuleva uo pitää minua naakkana.
Tässä perustermistöä:

uo= uusionni; uusi puoliso

nyxä= nykyinen puoliso

exä= entinen puoliso

lähis= lähilapsi; lapsi on lähis sille vanhemmalle, jonka luona asuu/on kirjoilla

etis= etälapsi; lapsi, joka on kirjoilla toisaalla.

bonuslapsi, bonus, bonari= puolison lapsi, voi olla sekä etis, että lähis.

lähivanhempi= se vanhempi, jonka luona lapsi asuu/on kirjoilla

etävanhempi= se vanhempi, jonka luona lapsi ei asu/ole kirjoilla

bio=biovanhempi

naakka= hankala ja/tai kiusaava ex-puoliso (yleisesti naispuolinen)

sirkusiskä= eroisä, joka ei uskalla/halua/kykene kasvattamaan lasta, koska pelkää, ettei tämä halua enää tulla tapaamisiin, jos ei aina ole kivaa. Tyypillisesti etäisä. Pyörittää lapsilleen ohjelmatoimistoa 24/7, passaa, hössöttää ja hyssyttää ja odottaa uo:nkin tekevän niin.

sirkustella= kivakivan järkkäämistä. Ei yksinomaan negatiivinen ilmaus. Positiivinen esimerkki: "Sirkustelin tänään oikein kunnolla, ensin vein ipanat mäkkäriin ja sit mentiin vielä leffaan".

epis= epäexä, lyhyt tuttavuus, jonka kanssa on saatu aikaan lapsi yhden illan lumon tuloksena.

elari= elatusmaksu, elatustuki, elatusapu

LV,lv=lastenvalvoja

EVVK= suhtautumistapa puolison (usein sirkustelevan) lapsiin, keino siirtää vastuu sinne minne se kuuluu, käytetään usein sirkusvanhemman herättelyyn. Käytännössä tarkoittaa, että kieltäydytään osallistumasta 24/7 sirkukseen, vaikka bio sitä vaatisi, lykätään myös puolison lapsiin liittyvät arjen asiat bion omille harteille, kuten ruuan laitto jne. Ei puututa ympäröivään härdelliin. 

Käki= tapaamaton etävanhempi. Vanhempi ei joko tapaa lapsiaan lainkaan tai tapaa hyvin vähän/harvoin.

Leskenvamppaaja= lesken kanssa uusperheen perustanut (tämä siis näiden vamppaajien itsensä keksimä nimitys)

Haamu= Leskikumppanin edesmennyt puoliso/edesmennyt ex-puoliso.

erolapsireppana= lapsi, jolle pitäisi hyvitellä jommankumman tai molempien vanhempien ja/tai isovanhempien toimesta maailman tappiin sitä, että hänen vanhempansa ovat eronneet. Käytetään myös termiä the erolapsi. Varsinkin siinä vaiheessa, kun the erolapsi on jo itse hiffannut pelin hengen.

3 kommenttia:

  1. Heh, heh...nää osui ja uppos :)))

    VastaaPoista
  2. :-D Loistavaa uussanastoa, näitä tarvitaan! Entä löytyisikö sana väärälle ennakkoluulolle jotain toista sekopäisen uusperhesukupuun jäsentä kohtaan? Tyyliin "ton miehen joka haluaa muuttaa mun etälasten luo täytyy olla pedofiili"?

    VastaaPoista