perjantai 3. tammikuuta 2014

Kamala kaksitoista?

Kun erosin poikieni isästä, sovimme samantien, että lapset asuvat luonamme vuoroviikoin. Muutamassa kuukaudessa totesimme, että järjestely toimii lastemme kohdalla. Aluksi osa tavaroista seilasi lasten mukana, mutta sitä mukaan, kun saimme talouden suurinpiirtein vakaaksi, hankimme kumpaankin kotiin omat välineet ja varusteet. Nykyään pojilla on kahden kodin yhteiskäytössä vain polkupyörät, sukset ja luistimet. Kyse ei ole siitä, ettäkö olisimme poikien isän kanssa niin huonoissa väleissä, etteikö tavaroita voisi käyttää yhteisesti, vaan siitä, että emme halua lastemme kokevan, että he "muuttavat" joka toinen viikko. Edestakaisin kulkevat vain koulureput ja kelakortit. Jälkimmäiset siksi, että Suomessa ei ole mahdollista saada tuplakappalein kortteja. Myöskään osoitetta ei voi jakaa. Eikä lapsilisää.

 Ruotsissa vuoroasuminen on huomattavasti yleisempää kuin Suomessa. Ruotsissa neljä kymmenestä avioerolapsesta asuu tasan puoliksi äidin ja isän luona. Meillä lapsella voi olla vain yksi osoite, ja eronneiden lapsista 80 prosenttia jää äidille. Suomessa ei myöskään voi jakaa lapsilisää toisin kuin Ruotsissa.

Vuoroasuminen kuitenkin yleistyy Suomessa pikkuhiljaa. Tarkkoja lukuja avioerolasten asumisesta kahdessa paikassa ei ole, mutta viime aikoina vuoroasumisesta tehtyjen sopimusten määrä on kasvanut noin 20 % vuodessa. Viime vuonna sopimuksia tehtiin hieman vajaa 2500.

- Se kertoo todella hyvästä asiasta eli siitä, että yhä enemmän molemmat vanhemmat yhä varhemmin osallistuvat lasten ja perheen kanssa olemiseen, avaa Espoon perheasiain yksikön esimies Marjatta Karhuvaara. (http://yle.fi/uutiset/avioerolasten_vuoroasuminen_ei_ole_edelleenkaan_yleista_suomessa/6957531 )


Minä kuulun siihen kahdenkymmenen prosentin vähemmistöön, jonka lapset asuvat virallisesti isänsä luona. Sinänsä asia on olemassa vain papereilla ja suurin osa ihmisistä ei edes tiedä asiasta. Järjestely on puhtaasti taloudellinen, mutta jos asia tulee joskus jossain esille, seuraa siitä lähes väistämättä kulmien kohottelua.

Äidillä on pakko olla jotakin pahasti vialla, jos ei asu lastensa kanssa.

Ehkä osa tästä on oman pääni sisällä. Minähän tiedän itse, että lapset asuvat minun kanssani puolet ajasta, itseasiassa hieman enemmänkin, koska opettajana minulla on pitkät lomat ja pojat tulevat aina meille, kun isänsä on töissä koulujen loma-aikana. Nytkin he viettävät meillä liki kaksi viikkoa putkeen. Silti koen aina tarvetta puolustella ratkaisua ja tuoda esille, että joo, osoite on iskällä, mutta kyllä meillä ihan yhteishuoltajuus ja vuoroasumissopimus on.

Leevi täyttää tänä vuonna 11 vuotta. Lähestymme rajapyykkiä, jota varmasti moni erovanhempi pelkää: 12-vuotiasta lasta tulee kuulla asuinpaikasta päätettäessä. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että lapsen kehityksestä riippuen varmasti nuorempaakin on syytä kuulla, vaikka toki asuminen on aina vanhempien tekemä päätös, eikä lasta saisi koskaan laittaa tilanteeseen, jossa hän kokee valitsevansa vanhempiensa väliltä. Muistan alakouluajoiltani, kun kaverini vanhemmat erosivat, että minusta mikään ei olisi niin kamalaa, kuin valita, kumman vanhemman luona asuu. Tuolloin ei vuoroasumisesta juuri tiedetty tai ainakaan puhuttu.

Mitä jos Leevi haluaakin muuttaa kokonaan isälleen? Olen kuullut myös tarinoita, joissa teini-ikäiset ovat oppineet käyttämään ikänsä tuomaa oikeutta hyväkseen: "Ai en saa uutta iPhonea? No, mä muutan sit iskälle!" Tämänkaltainen esimerkki tuskin lienee kovin realistinen pelko, sillä vaikka Leevi muuttaisikin iskälle suutuspäissään puhelimen hankinnasta tai hankkimatta jättämisestä, osaisi iskä olla lähtemättä peliin mukaan. Ei sitä puhelinta tulisi sitten sielläkään.

Kuinkahan paljon vanhemmat pelaavat tällä asialla? "Saat oman koiran, jos muutat meille." (Tämä on kuultu meilläkin. Onneksi Jonna on sen verran höpsö, että kertoo iloisesti nämä jutut ääneen täällä päässä. Eikä äitinsä ole käsittääkseni viime aikoina enää lupaillut koiria, poneja, omakotitaloja tai rantalomiakaan.)

Mutta se maaginen 12. Mitä sen jälkeen tapahtuu? Todennäköisesti ei mitään. Nyt ainakin näyttää siltä, että vuoroasuminen sopii pojilleni yhä. Kaikki hyppäävät mieluusti syliin ja vielä jaksan heistä jokaisen syliini nostaa. He myös lähtevät iloisena iskälle ja viihtyvät siellä. Ehkä asiasta ei kannata stressata ihan hillittömästi vielä tässä vaiheessa.

12 kommenttia:

  1. Meillä esikoinen täyttää tänä vuonna 12. Itse meinasin yksinkertaisesti olla mainostamatta lapselle, että hällä on lupa itse valita. Siitä huolimatta, jos tyttö tosissaan ilmoittaa tahtovansa muuttaa, niin sitten se muuttaa. Toivon, että paitsi tytöltä, myös aikuisilta löytyisi järkeä käydä mahdollinen muuttokeskustelu asiallisesti ja kantaansa perustellen (eniten toivon perusteluja ja asioiden huomioon ottamista tytöltä itseltään). Ei voi mulle suuttuessaan tai pienempiin hermostuessaan muuttaa kiukuspäissään iskälle ja lepyttyään takaisin kotiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sen verran olemme eksän kanssa jo puhuneet, että lapsille tehdään selväksi, että noita asumispäätöksiä tehdään aina vuodeksi kerrallaan, eli jos joku pojista päättää kiukuspäissään muuttaa toiselle vanhemmalle, niin siellä pysytään sitten ainakin se vuosi, ettei tosiaan mene sellaiseksi edestakaisin muuttamis -pelleilyksi.

      Poista
  2. Löysin blogiisi! Moi! Birdeyechili

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! :)
      Ja tervetuloa! Tää on tällainen julkinen valitusvirsi. ;D

      Poista
  3. Elkeepäs olko huolissanne, ei se 12v ole oikeasti mikään sen ihmeempi ikä. Lapsen asumisen päättää tasan tarkkaan vanhemmat aina 18 ikävuoteen asti. Lakiin on ollut pakko kirjata vain joku ikäraja, jossa kohtaa voi ajatella, että lapsen mielipiteellä voisi olla mitään painoarvoa. Ehkä painoarvoa on sellaisessa kohtaa, jossa vanhemmat tappelevat keskenään siitä, että haluaisivat lapsen asuvan luonaan ja siinä kohtaa jos 12v täyttänyt lapsi "valitsee" jomman kumman, niin oikeus voi päättää asian sillä perusteella. Mutta ei se niin mene, että 12v lapsi ilmoittaa, missä asuu. Ne on vanhemmat, jotka ratkoo ja päättää edelleen. Toi 12v ikäraja tulee luultavasti lastensuojelulaista, joka määrittelee, että 12v täyttänyttä lasta on kuultava. Se, miten paljoa meillä lastensuojelussakaan painoarvoa laitetaan lapsen sanomiselle, on asia erikseen - tai sijoitustilanteessahan päätöksen tekee hallinto-oikeus. No, meni vähän sivuraiteille, mutta pointtina se, ettei alle 18v oikeasti mitään päätä - siis asumisestaan. Tai ei saisi päättää. Jos päättää, niin minä huolestun. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tottahan tämä, onneksi. Minun poikieni kohdalla ei onneksi ole realistista ajatella, että asumisasiasta tulisi koskaan oikeusprosessia, mutta muiden kokemuksia kuunnellessa lopputulos on oikeudenkij kautta yleensä se, mitä 12 vuotta täyttänyt toivoo. Hyvähän se niin on, tuskin lopputulos on kenenkään kannalta hyvä, jos lapsi vastustaa henkeen ja vereen tehtyä päätöstä.

      Poista
    2. Minun tuttavapiirissäni teidän perhe on ainoa joka kokee, että vuoroasuminen toimii (ja sekin tuntuu toimivan vain sinun lastesi osalta, ei Jonnan ja Joonaksen, kiitos Tärpän, ainakin sinun kertomasi perusteella). Muunlaisia kokemuksia olen joutunut kuulemaan, lapset tuntevat olevansa kodittomia nomadeja ja heihin sattuu sisäisesti, tavarat ovat aina väärässä paikassa, vuoroasumista käytetään portaana siihen että lasten huoltajuus ja tapaamisoikeudet kaapataan toiselta vanhemmalta kokonaan oikeusteitse. Siksi minä en haluaisi tuota vaihtoehtoa harkitakaan (plus, rakastan lapsiani niin itsekkäästi että haluan nähdä heidät melkein joka päivä). Mutta hyvä lukea aina näitä teidän juttuja niin tietää että kyllä tuokin voi toimia!

      Poista
    3. Itseasiassa nykyisellään vuoroasuminen on toiminut suhteellisen hyvin myös Jonnan ja Joonaksen kohdalla. Toki varsinkin Joonaksen olisi luultavasti parempi asua koko ajan yhdessä paikassa, mutta koska tilanne nyt on tämä, niin näillä mennään.

      Tärppä on monesti sanonut, että jos tilanne äidin luona olisi yhtään tasaisempi, hän luovuttaisi tässä kohtaa lasten edun nimessä ja luopuisi omasta oikeudestaan lasten vuoroviikkovanhempana. Näissä olosuhteissa lasten elämä muuttuisi todennäköisesti vielä epätasaisempaan suuntaan, jos olisivat siellä toisessa osoitteessa jatkuvasti. :(

      Poista
    4. Ja vielä: jos minä saisin päättää yksinoikeudella, niin mielelläni ottaisin pojat asumaan kokonaan meille. Siinä tosin ainoa voittaja olisin minä. Lasten kanssa keskustellessa heistä jokainen pitää vuoroviikkoja hyvänä mallina. Leevi ja Arttu olisivat halukkaita vaihtamaan rytmin 2 vko - 2 vko, mutta toistaiseksi se olisi Nikolle ja Joonakselle liian pitkä väli. Toista vanhempaa tulisi aina ikävä. Pysymme siis toistaiseksi tässä mallissa. :)

      Poista
    5. Olen kyllä täysin vakuuttunut siitä että te olette tehneet olosuhteisiin nähden parhaat ja lasten edun mukaisimmat ratkaisut.

      Aihetta hiukan sivuten: törmäsin tällaiseen vanhaan uusperhetelkkarisarjaan, se on ollut suuri sitcom-hitti joskus:

      https://www.youtube.com/watch?v=rDVHWcL0NTg

      Poista
    6. Viilliä, että tuohon maailman aikaan on tehty uusperhesarja, joka ilmeisimmin kuvaa uusperheen positiivisessa valossa. Täytyy katsoa jokunen jakso!

      Poista
    7. Perheellä on tietenkin kotinsa yhdeksäntenä asukkaana epäitsekäs kotiapulainen nimeltä Alice niin että vanhemmat ehtivät keskittyä toisiinsakin.

      Poista