tiistai 9. kesäkuuta 2015

Uusperheessä lomailu

Otsikko on oikeastaan harhaanjohtava. Voisi kuvitella, että lomailu tapahtuu jokaisessa uusperheessä saman kaavan mukaan, mikä ei tietenkään pidä paikkaansa. Possessiivisuffiksi mukaan: uusperheessämme lomailu.

En voi sanoa, että meillä on ollut tapana tehdä jonkin tietyn kaavan mukaan. Kaavaa ei nimittäin ainakaan kuluneen kuuden vuoden aikana ole muodostunut. Ihan ensimmäinen kesäloma meni niin, että hövelisti lupasin hoitaa koko sakin koko kesän. Sen kesän jälkeen älysin olla enää ikinä lupaamatta mitään niin typerää. 

Seuraava kesä meni suunnilleen niin, että Jäsen M ilmoitti, koska lapset ovat meillä ja koska hänellä. Kaitsu kysyi, koska haluan hänen ottavan pojat. Hän piti sovitut kaksi lomaviikkoa poikia luonaan, koko muun kesän aikana vuoroasujat eivät nähneet isäänsä. Tästäkin viisastuttiin sittemmin.

Seuraavana kesänä lomista yritettiin sopia, mutta lopputulos oli jäätävä riita. Lopputuloksena Jonna ja Joonas jatkoivat normaalilla vuoroviikkosysteemillä läpi kesän. Tämä oli oikeastaan aivan superselkeä juttu. Poikien kohdalla taidettiin tänä kesänä päästä siihen ratkaisuun, että pojat ovat isällään kaksi viikkoa putkeen, minun luonani kaksi viikkoa putkeen ja muun kesän vuoroviikoin niin, että isän työpäivän ajaksi he fillaroivat meille päivähoitoon. Poikien kohdalla tästä on pidetty sittemmin kiinni kaikilla koulun lomilla.

Tästä seuraava kesä on ollut jälkikäteen ajateltuna huvittavin. Lomista kysyttäessä Jäsen M ilmoitti tekstarilla, että "mun lomani ei kuulu teille" ja sillä hyvä. Saimme lopulta hänen loma-aikansa selville, kun satuin törmäämään häneen päiväkodin pihalla ja pyytämään, että hän voisi nyt ehkä kumminkin kertoa, millin on lomalla, että saamme suunniteltua loma-ajan myös poikien isän kanssa, joka oli odottanut vain meiltä tietoa, koska olisi hyvä väli pitää oma lomansa. Kasvotusten Jäsen M on aina ollut hyvin asiallinen. Olen jo oppinut olemaan kommunikoimatta tekstarein.

Viime kesä oli se, kun ajattelin helvetin jäätyneen: lomista sovittiin saman pöydän ääressä kalenterit kourassa. Yritys oli tosi hyvä, paitsi että olimme käsittäneet vaihtopäivät väärin ja siitä saatiin melkoinen selvittely aikaan. Se yhteinen kirjallinen sopimus olisi ollut kaikessa irvokkuudessaan erinomainen idea.

Olemmeko siis tänä vuonna viisaampia?
Ainakin meillä on nyt sovittuna (kirjallisesti!) kahden viikon jaksoihin koko kesä. Jos se tällä kertaa onnistuisi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti