tiistai 9. kesäkuuta 2015

Uusperheessä lomailu

Otsikko on oikeastaan harhaanjohtava. Voisi kuvitella, että lomailu tapahtuu jokaisessa uusperheessä saman kaavan mukaan, mikä ei tietenkään pidä paikkaansa. Possessiivisuffiksi mukaan: uusperheessämme lomailu.

En voi sanoa, että meillä on ollut tapana tehdä jonkin tietyn kaavan mukaan. Kaavaa ei nimittäin ainakaan kuluneen kuuden vuoden aikana ole muodostunut. Ihan ensimmäinen kesäloma meni niin, että hövelisti lupasin hoitaa koko sakin koko kesän. Sen kesän jälkeen älysin olla enää ikinä lupaamatta mitään niin typerää. 

Seuraava kesä meni suunnilleen niin, että Jäsen M ilmoitti, koska lapset ovat meillä ja koska hänellä. Kaitsu kysyi, koska haluan hänen ottavan pojat. Hän piti sovitut kaksi lomaviikkoa poikia luonaan, koko muun kesän aikana vuoroasujat eivät nähneet isäänsä. Tästäkin viisastuttiin sittemmin.

Seuraavana kesänä lomista yritettiin sopia, mutta lopputulos oli jäätävä riita. Lopputuloksena Jonna ja Joonas jatkoivat normaalilla vuoroviikkosysteemillä läpi kesän. Tämä oli oikeastaan aivan superselkeä juttu. Poikien kohdalla taidettiin tänä kesänä päästä siihen ratkaisuun, että pojat ovat isällään kaksi viikkoa putkeen, minun luonani kaksi viikkoa putkeen ja muun kesän vuoroviikoin niin, että isän työpäivän ajaksi he fillaroivat meille päivähoitoon. Poikien kohdalla tästä on pidetty sittemmin kiinni kaikilla koulun lomilla.

Tästä seuraava kesä on ollut jälkikäteen ajateltuna huvittavin. Lomista kysyttäessä Jäsen M ilmoitti tekstarilla, että "mun lomani ei kuulu teille" ja sillä hyvä. Saimme lopulta hänen loma-aikansa selville, kun satuin törmäämään häneen päiväkodin pihalla ja pyytämään, että hän voisi nyt ehkä kumminkin kertoa, millin on lomalla, että saamme suunniteltua loma-ajan myös poikien isän kanssa, joka oli odottanut vain meiltä tietoa, koska olisi hyvä väli pitää oma lomansa. Kasvotusten Jäsen M on aina ollut hyvin asiallinen. Olen jo oppinut olemaan kommunikoimatta tekstarein.

Viime kesä oli se, kun ajattelin helvetin jäätyneen: lomista sovittiin saman pöydän ääressä kalenterit kourassa. Yritys oli tosi hyvä, paitsi että olimme käsittäneet vaihtopäivät väärin ja siitä saatiin melkoinen selvittely aikaan. Se yhteinen kirjallinen sopimus olisi ollut kaikessa irvokkuudessaan erinomainen idea.

Olemmeko siis tänä vuonna viisaampia?
Ainakin meillä on nyt sovittuna (kirjallisesti!) kahden viikon jaksoihin koko kesä. Jos se tällä kertaa onnistuisi?

perjantai 5. kesäkuuta 2015

Kesä tuli!

Kesälomasta kertoo aina vuorenvarmasti muutama asia:

Kauppalasku kasvaa tähtitieteellisiin lukemiin, kun lapset eivät enää syö koulussa ja päiväkodissa kunnallislounasta. Lisäksi vapaampi elämä saa aikaan kovemman nälän. Ainakin siltä se tuntuu. Useimmiten vahvuudessa on myös pari kaveria ja vaikka olen aina hyvin tiukasti pitänyt kiinni siitä, että kavereita ruokitaan meillä vain, jos siitä on etukäteen sovittu, huomaan lipsuvani tästä, jos älyävät kysyä, pääseekö kaverikin ruokapöytään.

Piha vuoroin täyttyy ja tyhjenee polkupyöristä. Riippuu siitä, ovatko muksut kavereineen meillä vai meidän muksut kavereillaan. Uudenlainen vapaus omaan kesälomailuun on siinä, että viisikko on jo niin isoksi kasvanut, että saavat kulkea pikkukylällämme melko vapaasti, kunhan ilmestyvät sovittuna aikana takaisin.Telttamajoitus on yksi kesän kohokohtia. Suunnilleen kaksittain siellä on nukuttu. Niko ja Joonas aloittivat telttakierroksen viettämällä teltassa käytännössä koko päivän ja illasta noin kolme tuntia. Sen jälkeen teltassa oli kuulemma liian meluisaa ja pojat pinkaisivat sisälle nukkumaan. Leevi ja Arttu kuulemma menevät telttaan ensi yöksi. Elvi tahtoo mennä telttailemaan Jonnan kanssa, mutta epäilen, että tänäkin vuonna tunnin telttailun jälkeen leidi ilmoittaa viime vuoden tapaan siskolleen, että Jonna voi nukkua ihan rauhassa, hän menee äijän viereen.


Oma lomanaloitushommani on ollut kodinsiivousprojekti. Ei saa stressaantua liikaa, joten etenen asia kerrallaan. Maanantaina siivosin pianon päällisen puhtaaksi. Tiistaina kävin läpi kylppärin kaapit ja poistin mm. vuosikerta-aurinkorasvat, tyhjäksi puristetut hammastahnatuubit, kuivuneet ripsarit ynnä kaikenlaista vastaavaa tuikitarpeellista. Keskiviikon agendana oli purkaa viimeinen muuttolaatikko olohuoneen nurkasta. Muutosta onkin melko tarkalleen vuosi aikaa. Melkein teki mieli viskata mäelle koko loota, kun en koko vuoden aikana ollut kaivannut mitään laatikon sisällöstä. Torstaina pesin jääkaapin.

Perjantaina koin mielenhäiriön ja lähdimme koko sakilla (miinus siippa, jonka loma alkaa vasta ensi viikon jälkeen) Ikeassa. Suurin kimmoke oli kesätarjous: alle 12-vuotiaat lapset syövät ilmaiseksi, kun aikuinen maksaa ruuastaan. Seitsemän ihmisen lounaalle tuli siis hintaa 7,5€. Piti ottaa ilo irti, kun se vielä oli mahdollista, sillä Leevi täyttää kuun loppupuolella täyden tusinan.

Ikean reissu meni hienosti ja kaikki käyttäytyivät mallikkaasti. Mukaan lähti lähinnä juomalaseja, mukeja ja pyyhkeitä.

Tänään taidankin keskittyä penkomaan vaatekaapeista kesävaatteita, sillä viikon päästä vaihdetaan maisemaa sinne, missä on lämmin!